Bild

Youngs Peak, 2815 möh

_MG_4423

En söndag, lite trötta i huvudet efter en bättre lördag, bestämde så jag (Erik) och Fredrik att det var dags att få Youngs Peak i Rogers Pass avklarad. Rasmus var tyvärr lite hängig och kände att han inte var riktigt på topp för att hänga med.

Sagt och gjort så steg vi upp alldeles för tidigt och styrde kosan mot Rogers Pass. Allteftersom vi närmade oss bilparkeringen såg vi att vädret såg riktigt lovande ut och att det fanns alla möjligheter för en mycket fin tur. Bilmotor av, hudar på! Turen upp till Youngs Peak, som sträcker sig 2815 meter över havet, mätte 10 km enkel väg och 1600 fallhöjdsmeter skulle plockas.

I dalen på vägen upp var det smällkallt med stort S innan solen hade orkat värma upp den. Men efter tre timmar nådde vi Asulkanstugan på 2200 meters höjd och planen var att ta en lång och fin lunch därinne i värmen. Gissa då om vi stod där med långnäsor när vi upptäckte att stugfan var helt tom och låst! Och därute stod vi i griskylan! Det var i denna stund Fredrik ”Inbrottstjuven” Bengtsson kom i sitt rätta element. Efter en stund prövade han att se om en liten dörr en bit upp på stugan in till sovloften möjligtvis var olåst. Visst var det så, och snabbt slank vi in.

Untitled_Panorama3

Efter en längre lunch så tog vi den sista biten upp över glaciären till toppen. En ganska enkel match under en gassande sol och i nylagda spår som fyra pigga schweizare hade lagt precis innan oss. Efter två timmar stod vi så på Youngs Peak 2815 meter över havet. Makalösa vyer över vilda berg och mäktiga glaciärer!

_MG_4419

Belöningen blev ett ihållande åk på drygt 1000 fallhöjdsmeter i kall och fin snö. Den dagen lämnade vi Rogers Pass med ett bredare flin.

_MG_4464

_MG_4504

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s